De behandeling

Behandeling

Het behandelplan stellen wij op naar aanleiding van jouw eventuele klachten en wensen.
Tijdens het eerste gesprek willen we een goede indruk krijgen van de situatie in jouw mond en de eventuele klachten en wensen goed bespreken zodat we gezamenlijk kunnen beslissen of een beugelbehandeling voor jou wenselijk is.

Indien je kiest voor een orthodontische behandeling wordt de 2e afspraak gemaakt voor een uitgebreider aanvullend onderzoek. Bij dit onderzoek worden foto’s en afdrukken van de tanden en kiezen gemaakt, foto’s van het gezicht en röntgenfoto’s gemaakt. Deze gegevens hebben wij nodig voor het opstellen van het definitieve behandelplan.

Na dit aanvullend onderzoek volgt de 3e afspraak voor het bespreken van het behandelplan. We bespreken dan aan de hand van de foto’s en de afdrukken de optimale behandeling, eventuele alternatieven en de kosten van de behandeling.

Eerste bezoek...

Tijdens het eerste bezoek bij de orthodontist worden wensen en eventuele klachten van de patiënt besproken en wordt er gekeken of een beugel noodzakelijk is en wanneer er gestart zou moeten worden met de behandeling.

Met de informatie die voortkomt uit dit kennismakingsbezoek kan een weloverwogen beslissing gemaakt worden over het wel of niet laten opstellen van een behandelplan voor een orthodontische behandeling.

Tarieven 

Voor...

Voor het opstellen van een individueel behandelplan is veel informatie nodig. Bij dit onderzoek worden foto’s en gebitsmodellen meestal met behulp van een Scan van de tanden en kiezen gemaakt en er worden foto’s van het gezicht en röntgenfoto’s gemaakt.
Vervolgens zal de orthodontist aan de hand deze informatie een behandelplan opstellen. Tijdens de derde afspraak zal het behandelplan worden besproken.
Na het bespreken van het behandelplan wordt door de patiënt en zijn/haar ouders besloten of er al dan niet gestart gaat worden met de orthodontische behandeling.
Een beugelbehandeling duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar.

Tijdens...

Het plaatsen van een beugel duurt ongeveer 30-60 minuten. De tijdsduur is afhankelijk van het type beugel. Na het plaatsen van de beugel wordt uitleg gegeven over de beugel en het schoonhouden van de beugel.
Deze (langere) afspraken worden tussen 10.00 uur en 14.00 uur gemaakt zodat de kortere afspraken, zoals controles, zoveel mogelijk aan het begin en eind van de dag gepland kunnen worden. Goed poetsen is zeer belangrijk tijdens een orthodontische behandeling!

Als je een beugel hebt moet je regelmatig voor controle komen, gemiddeld 1 keer per 4-6 weken. Dit is afhankelijk van het type beugel. Tijdens de controle wordt gekeken naar de ontwikkeling van het gebit, de beugelapparatuur en de mondhygiëne. Meestal wordt de beugel iets bijgesteld. Na een aanpassing aan de beugel kunnen de tanden de eerste dagen een beetje gevoelig zijn.

Na...

De tanden staan recht, de beugel mag eruit, maar je bent nog niet klaar! Voordat de beugel verwijderd wordt, worden meestal draadjes (spalkjes) achter de voortanden, boven en onder, geplaatst.
Deze spalkjes zorgen ervoor dat de tanden in de goede rechte stand worden gehouden. Door het verschuiven van de tanden en kiezen is het bot namelijk nog erg actief. Dat moet eerst “tot rust” komen.

Vervolgens zal kort na het plaatsen van de spalkjes de beugel verwijderd worden. Na het verwijderen van de beugel wordt er in de bovenkaak vaak nog een uitneembare retentiebeugel geplaatst.

In principe blijven de spalken permanent in de mond. Als de spalk wordt verwijderd is de kans namelijk heel groot dat de tanden (weer) scheef gaan staan.

In de regel vinden er vervolgens nog 4 nacontroles plaats:

  • 3 maanden na het verwijderen van de beugel;
  • 6 maanden na het verwijderen van de beugel;
  • één jaar na het verwijderen van de beugel;
  • twee jaar na het verwijderen van de beugel.

Soorten beugels

Er zijn veel verschillende beugels. Een buitenbeugel wordt meestal gebruikt om ruimte te maken voor tanden in de bovenkaak. Een activator wordt gebruikt om een verschil in stand tussen de onderkaak en bovenkaak te corrigeren. Een slotjes of blokjesbeugel wordt gebruikt om tanden recht te zetten. Wil je meer weten over de verschillende beugels ga dan naar www.orthodontist.nl.