Eten en Drinken

Voedingsinstructies bij een vaste beugel

Snoep en harde, taaie of kleverige dingen kunnen niet meer gegeten worden, daar gaat de beugel hoe dan ook een keer stuk van. Voorbeelden van dit soort eten zijn dropjes, toffees, kauwgom, zuurtjes en popcorn. Daarnaast geldt uiteraard dat snoep een hoog risico op cariës/gaatjes in de tanden geeft.

Stevige voedingsproducten, zoals bijvoorbeeld appels en korstjes van brood, moeten voorzichtig gegeten worden. Van het afbijten van iets hards kan je beugel stuk gaan. Snij bijvoorbeeld een appel eerst in stukjes, dat is beter.

Drinken

Van drinken gaat de beugel niet stuk, maar sommige dranken veroorzaken wel snel cariës/gaatjes in de tanden bij mensen met een beugel. Je kunt beter geen koolzuurhoudende dranken drinken en je kunt beter ook heel voorzichtig zijn met dranken die zoet én zuur zijn, zoals bijvoorbeeld ice tea (ijsthee) en vruchtensappen.

Pas dus je goed op met wat je eet en drinkt, dan kun je ongemakken en schade aan je beugel en tanden voorkomen. Dat is wel zo prettig.

Eerste hulp bij problemen met je beugel...

 • Er is een bandje / ringetje los

  Als het hindert mag je het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt dan moet je deze uit je mond laten tot het ringetje weer is vastgezet. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.
  Neem het losse bandje mee.

  Contact opnemen
 • Er is een bracket / blokje los

  Als het hindert mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.

  Contact opnemen
 • De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen

  Laat de beugel uit je mond. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak. Neem de beugel mee naar de praktijk om hem te laten repareren. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium. Dan duurt de reparatie iets langer.
  Neem je gipsmodel ook mee!

  Contact opnemen
 • De scharnieren zitten los (Herbst)

  Als de scharnieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbus sleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten kijk dan ook even bij wat je moet doen wanneer er een ringetje of bandje los zit.

  Contact opnemen
 • Er prikt een draadje

  Vraag iemand om voorzichtig met een schaartje of een kniptang uit de gereedschapskist het prikkende draadje af te knippen. Maak op de nieuwe werkdag voor de zekerheid wel een afspraak, ook als het draadje na jouw handeling niet meer prikt.

  Contact opnemen
 • Mijn spalkje / bonded retainer zit los of prikt

  Prikt het niet neem dan de eerstvolgende werkdag contact met ons op. laat het spalkje in je mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Als de spalk uit je mond is kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Wanneer je een nachtbeugel/retentiebeugel hebt draag deze dan zoveel mogelijk.
  Prikt de spalk doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk.

  Contact opnemen
No questions matching current filter